Jump to content

Mjøndalen - Fra "Gubbe" til Adrian Paul


arsenalfc

Recommended Posts

Mjøndalen – Fra ”Gubbe” til Adrian Paul!

22. august 1910 Mjøndalen IF blir stiftet. Tross sine bølgedaler har klubben hevdet seg med styrke helt siden 1920-årene! Mjøndalen IF er i utgangspunktet en allidrettsklubb, men Mjøndalen IF er nok mest kjent for fotballen.

 

Med store bølgedaler og gode prestasjoner er Mjøndalen et kjent navn blant fotballfrelste sjeler i Norge. Kanskje mest kjent blant de litt eldre. Mjøndalen som representerer mange idretter, men jeg skal i denne artikkelen se på fotball delen av Mjøndalen.

 

Mjøndalen IF ble først stiftet i 1906, men ble innstilt på grunn av en gjeld på 98,50kr! Men Mjøndalen kom tilbake 22. august 1910, det er det nok ikke mange som angrer på. Klubben største prestasjoner er nok de tre Cup seirene! Og klubben laveste prestasjoner er 3.div.

 

Stor fortid!

Før og etter krigen var det først og fremst cupkampene norsk fotball dreide seg om. Vi må helt fram til 1970-årene før serien fikk en tilsvarende posisjon og prestisje som i dag. Mjøndalen med cup debut i 1918 og det med bravur. Mjøndalen sto for årets cupbombe ved å slå Kristiania FK (seinere Skeid) 3-2 i første runde. Cup eventyret endte mot Lyn Oslo der de tapte 5-0. Men her var Mjøndalen med, og hadde vist seg for første gang.

 

I 1921 var det duket for et møte som skulle gjenta seg mange ganger. Kampen mot Odd i 3. runde i cupen, ”arbeidsguttene” fra bygda holdte storfavoritt Odd på pinebenken i hele 4 ekstraomganger! Men i Skien var Odd suverene og vant hele 5-1. Det skulle vise seg å bli mange harde kamper mot Odd i fremtida.

 

I 1923 var Mjøndalen første gang ute i Europa, da de møtte tyske Union-Altona. Til alles overraskelse vant Mjøndalen hele 6-0, kanskje den største prestasjonen i Mjøndalen. Men i og med at svært få egentlig vet hva dette laget sto for er det vanskelig å si.

 

Det store gjennombruddet!

I 1924 sto Mjøndalen for den virkelig store cupbomba da de spilte seg helt til finalen i cupen, den gangen i Trondheim. På veien slo de Brann, som da var Norges stormakt, halve landslaget besto av Brannspillere! I finalen møtte de erkerivalen Odd, like før start ble samtlige Mjøndals spillere beordret til å skifte knotter, fordi de var for lange. Så da ble det skiftet hele 132 knotter med et sett med hammer og tang. De tapte cupfinalen mot Odd 3-0. Men med cupfinale og seieren over Brann så ble Mjøndalen satt på fotballkartet. Dette året ble Mjøndalens brune trøyer godtatt av Norges fotballforbund. I 1925 drar Mjøndalen til Stavanger i cupens 3. runde. Men Mjøndalen skuffer stavanger publikummet med 0-0. De hadde ventet seg noe mye større av et av Østlandets beste lag! Men på Marienlyst viser Mjøndalen muskler og knuser Viking med solide 7-1!

 

I 1927 vinner Mjøndalen det første sikkelige forsøket på et seriesystem i Norge! Foran Odd og Ørn! Mjøndalens kanskje største spiller gjennom tidene Einar ”Gubbe” Andersen får sin debut på landslaget. I en kamp mot Danmark, ”Gubbe” ble senere en stor legende i Mjøndalen.

 

En annen Mjøndals spiller Erling Andersen satte 2 mål i 5-2 seieren over Danmark i 1929. Einar ”Gubbe” Andersen spilte også kampen og gjorde heller ingen dårlig figur. Senere samme år stilte Norge ett prøvelandslag og der stilte de med hele 4 Mjøndals spillere!

 

I 1930 vant Mjøndalen Østlandsmesterskapet for andre gang! Foran Lisleby, Odd og Sarpsborg. Østlandsmesterkapet var et prestisjefylt trofé på den tida. Mjøndalen møter Austria Wien i en vennskapskamp, Austria Wien vinner for øvrig 5-3, men Mjøndalsgutta holdt østerrikerne til 3-3 langt ut i 2. omgang. Mjøndalen viser seg å være forut for sin tid, ved å ansette en engelsk fotballtrener. Året etter i 1931 var Mjøndalen i sin andre cupfinale. Og igjen møtte de Odd, denne gangen endte det også med tap 3-1. Kampen ble for øvrig spilt i Larvik. Mjøndalen hadde med tre spillere i Norges tropp ”Gubbe” Andersen, Ingolf Olsen og Bjarne Pettersen.

 

I 1932 ble Mjøndalen utpekt som ambassadør på turen, langs kysten. Turen ble en kjempe suksess, og Norges kommende fotballhelter ble møtt med jubel og hornmusikk. Einar ”Gubbe” Andersen ble en av Norges første fotballkjendiser. Og denne turen fikk han virkelig kjent på det! Det ble spilt 9 kamper på turen, og Mjøndalen gikk seirende ut av alle!

 

Cup helter!

I 1933 ble Mjøndalen endelig Norgesmestere! Ved å vinne 3-1 over Viking på Ullevål kom Mjøndalens ”arbeidskarer” hjem igjen til bygda med kongepokalen i bagasjen. En festdag i Mjøndalens historie. En kjempe bragd dette året var også at de gikk ubeseira gjennom samtlige 30 kamper. Og med en målforskjell på 144 – 26!! Kampen var for øvrig den første radio sendte kampen i Norge. Også året etter vant Mjøndalen cupen, denne gangen i Trondheim mot Sarpsborg. Avgjørelsen falt bare 4 minutter før slutt da en Sarpsborg spiller handser innenfor 16 meteren. Straffen som er omtalt som Norges dyreste, av den grunn at en omkamp ville gitt NFF 50.000kr. Noe som i dagens verdi ville vært ett millionbeløp! Jørgen Hval satte ballen bak Sarpsborg keeperen!

 

I 1936 er hele Drammensområdet i opprør da ingen Mjøndals spillere ble tatt ut i Norges tropp til OL i Hitlers Tyskland. Mjøndalen spiller seg til enda en Cupfinale, denne gangen mot Fredrikstad. Men det ender med 2-0 seier til Fredrikstad på Ullevål. Mjøndalen viser seg som et av historiens største cup lag!

 

I 1937 står Mjøndalen igjen på toppen i cupen. Etter å ha revansjert seg på Fredrikstad i semifinalen. Var det duket for en storkamp mot Odd, i Porsgrunn. Med to store profiler, ”Gubbe” Andersen og Rolf Holmberg fra Odd. Mjøndalen og Odd møttes også i cupen i 1924, den gangen endte det med tap. Denne gangen gikk det mye bedre 4-2 seier til Mjøndalen etter ekstraomganger. Samme året får endelig sjansen på landslaget i en kamp mot Tyskland i Berlin!

 

Mjøndalen er i 1938 i sin 7. cupfinale på 15 år! En stor prestasjon. Igjen møter Mjøndalsgutta Fredrikstad, og igjen ender det med tap. ”Gubbe” Andersen må gå av banen med skade. Fredrikstad vinner 3-2 etter ekstraomganger og en fatal feil av høyre backen til Mjøndalen. Mjøndalen møter samme år Lyn i Norgesserien, det ender med første hjemmetap på hele 8. år, En bragd av Mjøndalen!

 

En grei start etter krigen var en semifinale i cupen. Med semifinale i cupen mot Fredrikstad, bruntrøyene blir litt for dårlige og taper 2-0. I 5. runde mot Moss scora Alf ”Jordfreseren” Svendsrud ett mål som ble omtalt som ”etterkrigstidens flotteste mål!” ett foto av scoringen prydet en av veggene i NFFs lokaler i mange år.

 

 

Mjøndalen har som kjent spilt sine hjemmekamper på Marienlyst, i 1947 var det kjempeoppslutning blant fotballinteresserte rundt Mjøndalen. Da MIF møtte Viking på Marienlyst i en semifinale kamp i cupen. Mjøndalen med rekord antallet 17500 på Marienlyst, en rekord som fortsatt står! Før kampen i Stavanger bygde Viking ekstra tribuner slik at Stavanger Stadion kunne gjeste over 20.000 tilskuere. Mjøndalen gikk tapende ut av duellen, men viser seg som en av Norges storheter! En annen stor kamp samme året var Lyn - Mjøndalen på Ullevål. Kampen var i Norgesserien, og Ullevål gjestet hele 27.000 tilskuere den kvelden. Mjøndalen gikk seirende ut av kampen og vant 3-1. Mye skal Mjøndalen takke Alf ”Jordfreseren” Svendsrud som satte alle tre måla.

 

Første nedturen

I 1948 er Hovedlands serien i gang. Som besto av to avdelinger med 8 lag. MIF havner på nest siste plass. Men i 4. runde i cupen viser MIF litt styrke ved å knuse Brann 4-0. I kvartfinalen møter Mjøndalen, Viking. Viking vinner, etter en del dramatikk. Året etter går det litt bedre, havner på 5. plass i hovedserien. Med rusk i maskineriet, og ingen fantastisk sesong. Noen flere år med nedgang i prestasjonene og i 1962 ligger MIF i 3. div. Første nedgangs perioden i klubben er ett faktum.

 

Back on track!

Men i 1966 kommer MIF ut av sin 4årige dvale. Og kommer opp i 2.div som er Adecco ligaen i dag. Mjøndalen holder plassen, og møter Strømsgodset i cupen. Noe alle trodde skulle bli en enkel kamp for Strømsgodset endte med at Mjøndalen vant 1-0. Mjøndalen var for alvor tilbake igjen! Men i kvartfinalen taper Mjøndalen 2-4 for Lyn Oslo. Året etter skulle det bare bli bedre, Mjøndalen spiller seg til finale etter å ha slått Rosenborg i semien. Rosenborg med Iversen og Sunde var Rosenborg storfavoritter. MIF gikk opp i 2-0 ledelse før Iversen scora med ”guds hånd.” Men kampen endte 2-1 til Mjøndalen og tilbake i cupfinalen for første gang på veldig mange år! I finalen møter Mjøndalsgutta Lyn, som var suverene på Ullevål og vant til slutt 3-0.

 

Året var 1969 en middelmådig sesong i serien. Men igjen ”redder” cupen Mjøndalens ære. Med semifinale mot FFK, var ikke sesongen helt bortkasta. Mjøndalen hadde en dårlig dag på jobb. Og gutta fra ”plankebyen” tok med seg finale billetten hjem. Mjøndalen debuterer i UEFA cupen med kamp mot storlaget Cardiff. Cardiff som på den tiden var et hel proft lag. I forhold til Mjøndalen som i utgangspunktet besto av amatører. Resultatet ble 7-1 til Cardiff på Nedre Eiker, men Mjøndalen slipper unna med 5-1 i Cardiff. Egil Solberg sto nok for høydepunktet i de to kampene, med en fantastisk volley ifra en corner. Noe den lokale kommentatoren beskriver som ”A tremendous effort by Solberg!”

 

1971 et jubelår for alle i Mjøndalen. Da Mjøndalen rykker opp til toppserien igjen. Etter 12 år uten toppseriespill er dette et stort comeback i Mjøndalens historie! Første året i toppserien spiller Mjøndalen seg til en 7. plass. En god prestasjon av de brune! Året etter klarer Mjøndals gutta en 8. plass. En grei sesong, som ble toppa med en seier over RBK i Trondheim. I cupen gikk det dårlig, da de tapte 5-3 mot Lillestrøm som da lå i 2. div. Men Tom Lund viste sin klasse, i en utrolig sjanse rik kamp! I 1974 redder Mjøndalen plassen med nød og neppe. Men igjen viser de sitt grep om Rosenborg, og vinner hele 4-1. I cupen ryker Mjøndalen ut mot Raufoss i 4. runde.

 

Mjøndalen gjør det greit i serien i 1975. Tar også ny norgesrekord med 8 kamper uten å tape. Mjøndalen spilte jevn med Godset, men havnet plassen bak. En av de beste sesongene i Mjøndalen på lang tid! MIF møter igjen RBK i cupen, denne gangen vinner RBK 2-0 på Lerkendal.

 

Sølvgutta fra Mjøndalen!

Comebacket er et faktum da Mjøndalen ender på 2.plass i serien, kun 1poeng bak Lillestrøm. En kjempesesong av de brune. Årets kamp var nok kampen mot Brann i Bergen, den endte 2-0 til Mjøndalen. Arnt Kortgaard, en stor profil i Mjøndalen gjør en god kamp. (Far til Jonas Kortgaard på dagens Mjøndalen) Til og med den svært så kritiske Dagblad reporteren Isdahl måtte innrømme at dette var en av de beste klubbkampene han hadde sett. I cupen gikk det ikke så bra, Mjøndalen kom bare til 4. runde der de røyk mot Odd Iversen og Rosenborg.

 

Heis for Mjøndalen!

Fra å være den store overraskelsen i 1976 gikk det dukken i 77. Med gullambisjoner, og Europa cup gikk det ikke som ventet. Mjøndalen rykker ned igjen, nest sist på tabellen bare Rosenborg bak. Europa cup kampen mot Bayern München var et lyspunkt, selv om det var et dårlig resultat. Tapte hele 8-0 på Olympiastadion på Ullevål endte kampen ”kun” 4-0 til Bayern. Men en liten folkefest, og amatørene fra Norge fikk se litt utenlandsk stor fotball. Med NM gull for juniorene så det lyst ut for fremtida tross nedrykk. Per Terje Markussen som var den store spilleren på junior laget, skulle virkelig slå til senere.

 

I 78, er Mjøndalen igjen i fotballens øverste divisjon. Etter at Hoff har trent laget i 1. år, og har virkelig fått draget på gutta. Men i cupen går det helt elendig, og går ut allerede i 2. runde der de ryker 3-2 for Brummundal. Med nytt nedrykk i 79 var Mjøndalen den tidens store heiselag. Det var ikke så mye som så veldig lyst ut da flere sentrale spillere ga seg. Men et lyspunkt var Saihou Sarr Mjøndalens ”sorte pærle.” Han spilte seg inn som en av Mjøndalens store publikumsyndlinger. (Baboucarr ”Babou” Sarr som spiller på dagens lag er sønnen til Saihou.) Mjøndalen kunne reddet fotballåret med finalespill, men det rekker ikke lenger enn til semifinalen. Der Haugar som var i stor fremgang ble for sterke.

 

Mjøndalen 70 år!

Mjøndalen fylte 70 åt i 1980, i gave til seg selv ble et Norges mest moderne klubbhus bygget! Med cup pokalene på veggen, kafeteria og kontorer, var dette et stort løft for fotballen i Mjøndalen! Men ingen fantastisk fotballsesong av Mjøndalen. Videre spill i 2.divisjon og en Per Terje ”Makkeren” Markussen som virkelig slår til. Med sin fantastiske teknikk og høy akslerasjon gleder han hele Mjøndalen!

 

Igjen var Ivar Hoff tilbake som Mjøndals trener, og Mjøndalen spiller seg tilbake til toppserien igjen! En kjempe prestasjon av Hoff som måtte innse at spillere som Skistad, Sarr og Egil Solberg la inn årene før sesongen 1981. Derfor var det en stor prestasjon av Hoff. Men i cupen går det ikke så bra, ute i 2. runde mot Sogndal. Ett begredelig resultat for Mjøndalen. Året etter jobber Mjøndalen veldig godt i første halvdel av sesongen og kjemper med Viking i toppen av tabellen. I andre halvdel, raser de nedover og havner tilslutt på en 7. plass. Tross alt en grei plassering for nyopprykkede Mjøndalen.

 

Nytt Nedrykk

I 1983 var det ikke mye igjen av det fantastiske spiller fra forrige sesong. En heltsvart sesong av de brune. Selv om trenerne ble byttet på starten av sesongen så klarte de ikke å forhindre en elendig sesong. Sesongen ender med 17 poeng, ikke jumboplass for den har Ham Kam tatt. Men uansett en elendig sesong av Mjøndalen. Men tradisjon tro, Mjøndalen hevder seg svært godt i cupen. Og kommer til en kvartfinale der de møter Moss. En bra cupsesong var det, men Moss ble for tøffe og de vant 2-1.

 

Opprykk og talenter av høy klasse!

I 84 går det rett opp igjen for de brune! Men det måtte kjempes hardt for. I den avgjørende kampen mot Sogndal så det ut som det skulle være tapt da Sogndal ledet 3-1 når det gjensto 10min. Men på utrolig klart Mjøndalen å utligne til 3-3 og opprykket var sikret. Det skal sies at Mjøndalen hadde noen av Norges største talenter i Arnt Kortgaard, Kai Petter Johansen, Tom Guldbrandsen, Per Terje Markussen og Odd Johnsen.

 

1985 et godt fotball år for Mjøndalen. Med 5. plass i Eliteserien, og gode prestasjoner fra enkelt spillere så det lyst ut for Mjøndalens fotballfremtid. I 1986 var Mjøndalen på kanskje det høyeste nivået noen gang. De spilte generelt veldig bra, og spillere som Tom ”Bukken” Gulbrandsen, Per Terje ”Makkeren” Markussen og Arnt Kortgaard var det kanskje fotball Norges mest spennende fotball lag.

 

Mange trodde at Mjøndalen skulle etablere seg på høyt nivå i Norsk fotball. Men slik skulle det ikke gå, året etter i 1987 gikk alt rett vest! Med fra gullambisjoner til nedrykk skulle være en lang vei. Men det var det tydeligvis ikke for Mjøndalen. Et elendig år i serien, men et godt år med Europacup mot Werder Bremen. Med 1-0 på Weser Stadion så gjorde Mjøndalen det svært godt. Werder Bremen var et fryktet lag på den tiden. Med den norske ”elgen” Rune Bratseth på laget. Og med sukse treneren Otto Rehhagel som ledet Hellas til EM gull. Var dette en stor seier for de Brune fra landsbygda i Norge. Dette er kanskje den største prestasjonen av Mjøndalens fotballgutter! I cupen gikk Mjøndalen til 4. runde da møtte Mjøndalen et sterkt Bryne lag som til slutt vant 4-2.

 

Nytt nedrykk

I 1988 var Mjøndalen tilbake i nest høyeste nivå i Norsk fotball, etter et lite eventyr i øverste divisjon. Mjøndalen som skulle opp igjen så fort som mulig. Men Mjølner er et stort hakk foran resten. Og Mjøndalen ender til slutt på en 4. plass. Et stort høydepunkt var de to 4-1 seirene mot Strømsgodset! Per Terje ”Makkeren” Markussen scorer i begge kampene, og får virkelig satt kjepphøye godset fans på plass! Med en kvartfinale i cupen ble noe av skuffelsen dempet, men der blir Start for gode og de vinner 2-0. En ikke altfor god sesong av Mjøndalen.

 

1989 sesongen vi bare ”måtte” opp, men slik skulle det ikke gå. Men det begynte veldig bra, med seier over Harstad 2-1 i Harstad. Og denne kampen fikk følle av fire til. Første tap kom mot Eik der Ronny Johnsen som i dag har sin arbeidsgiver i Vålerenga putta to mål. Den gangen som spiss. Først så det ut som det skulle bli en kamp mellom Mjøndalen og Strømsgodset om omrykket. Men etter hvert blandet Ham Kam seg også inn i teten. Og takket være en elendig sesongavslutning av Mjøndalens fotball gutter ble det Strømsgodset som rykka opp. Foran Ham Kam, og Mjøndalen på en 3. plass. Ikke en elendig sesong men ikke noe å juble over heller. Hennig Friise ble årets Mjøndals spiller, den svært uortodokse keeperen spilte en knall bra sesong!

 

I 1990 trodde alle på at nå skulle vi opp igjen. For to år i 2.div var nok! Men slik skulle det ikke gå. En skuffende 3. plass igjen. Etter en skuffende sesongstart. Ved sommerpausen var Mjøndalen 6poeng unna serieleder Lyn og en 5. plass. Ved sesongslutt endte de på en 3.plass og var kun 2poeng unna Lyn. Per Ivar Fornes vist høy klasse og ble toppscorer med 14. mål. Fornes som er en av tidenes best fotballspillere. Og en enorm hurtighet! I cupen var ble det en gedigen skuffelse ved å ryke ut i 2. runde mot Odd. Etter ekstraomganger og en svært tett batalje var det Odd som gikk seirende ut.

 

Opprykk, og optimisme!

En endring i seriesystemet gjorde at Mjøndalen nå spilte i 1.div avd. A. Med dette ble seriesystemet omtrent som i dag.

 

Dette året skulle det endelig bli opprykk på de brune! Og det med god margin, MIF ledet på det meste med hele 10poeng på Brune. Et av de sterkeste resultatene var nok 2-5 seieren over Hødd, Per Ivar Fornes putter to mål. Og godt spill av Mjøndalen, som virkelig viser at de skal opp igjen. Et annet godt resultat var 5-1 seieren over Vålerenga! Et godt resultat på tross av at Vålerenga var en middelmådighet den gangen. En knallsesong av Mjøndalen, tross tap mot Godset i semifinalen i cupen. 2-0 på Marienlyst var hardt å svelge for Mjøndalens trofaste. Men tross tap i cupen så var det en veldig god sesong. Og det var få som ikke var optimistisk ovenfor Mjøndalens neste sesong!

 

Dette året skulle Mjøndalen endelig etablere seg i Eliteserien. Men det skulle bli hardt, veldig hardt! Men tap mot Kongsvinger i første kamp var det en svært dårlig start. Men det skulle føre med seg 5 tap til! Før de klarte å kapre 1 poeng i en kamp mot Sogndal. Ved sommerpausen hadde Mjøndalen kun 2poeng. Ikke akkurat en god søknad om å få bli i Eliteserien. Men etter sommerpausen starter det bra med en 3-0 seier over Tromsø i Tromsø. Per Ivar Fornes stor spite og scora to mål! Med tross god poengsanking i andre halvdel av sesongen ble det nedrykk, og det med klar margin. Denne sesongen skulle bli et skille i Mjøndalens historie. Etter denne elendige sesongen har ikke MIF vist seg i den øverste divisjonen på 15år! Og vi venter fortsatt, begynner å bli på tide nå!

 

(Dette var året undertegnede ble Mjøndals fan, for øvrig også mitt første leveår.)

 

Den store nedturen!

Året etter ble en gedigen nedtur, med kun en 7. plass. Skjønner alle at det er liten vilje til å satse noe stort i Mjøndalen lenger. Det verste øyeblikket var kanskje tapet mot ”lillebror” Åssiden. Laget som Mjøndalen skulle hente talenter fra. Dette ble kanskje den dystreste sesongen på mange år, men det skulle ikke være mye i forhold til året etter!

 

Et notat til alle Frammere! I cupens 2. runde møttes Mjøndalen og Fram på Fram stadion. Etter en hard batalje endte det med en 3-2 seier til Fram! Det måtte ekstraomganger til for å avgjøre. Men i 3. runde røyk fram 1-0 mot Ham Kam.

 

Året var 1994 og det skulle bli en forferdelig sesong for Mjøndalen! Med nedrykk fra 1.div var det dystert for Mjøndalen. Dette var noe av det værste som har skjedd økonomisk og sportslig for klubben noen gang. Men spillere som Per Terje ”Makkeren” Markussen og Kai Lagesen var lojale mot klubben og hjalp til med et opprykk igjen! Og Mjøndalen fikk ny optimisme igjen. Men år 1995 skulle ikke bli stort bedre enn 94, med nytt nedrykk til 2. div så det heldystert ut for Mjøndalen, dette var siste farvel til 1.div eller dagens Adecco for i hvert fall en 11års periode.

 

I 1996 var det igjen 2.div spill og en nedtur for Mjøndalen. Og kunne allerede etter halvspilt sesong si ”hade bra” til opprykket. En trist sesong for Mjøndalen når man innså at det ikke ble noe opprykk. 1997 bestemmer NFF for å endre på seriesystemet i Norge. Og halve 2.div skulle fjernes. Det betydde at det måtte bli en plassering på øvre halvdel dette året. Men til tross knall god innsats den siste halvdelen denne sesongen, ble det nedrykk. Uavgjort kampen mot Harstad var en svært dyster kamp. Og med kun 54 tilskuere var det ikke mange som var tilstedet å så dette. Mange hadde nok gitt opp for lenge siden.

Fra 1997 til 2001 har undertegnede mangel på fakta, og informasjon. Men det var aldri noen fare for videre nedrykk for de brune. De stabiliserte seg i 3. og det skulle bli mange år. I 2001 blir det en 4. plass for Mjøndalen, i avdelinga møtte de blant annet Åmot og Larvik Turn. Men det var Larvik Fotball som tok opprykket. Mjøndalen var hele 13 poeng unna, men uten satsning i klubben. Er det svært vanskelig å lykkes sportslig.

 

Håp om opprykk!

I 2002 var det håp i Mjøndalen, med en knall sesong. Og 1. plass foran Asker og Birkebeineren, var det igjen tent et lite håp om en tilbakekomst for de brune. Men i kvaliken møtte Mjøndalen god motstand i Mercantile. Klubben som har sin hjemmebane på Lambertseter vant kampen. Og Mjøndalen måtte belage seg på enda noen år i 3. div. Året etter ble det hardere for Mjøndalen, og endte til slutt på 5. plass. Hele 14poeng unna hardt satsende Notodden. Lokal laget Birkebeineren endte også foran de brune. En dårlig sesong, men fortsatt kan det stilles litt spørsmålstegn ved satsinga i Mjøndalen.

 

Nå skulle Mjøndalen opp! Alt gikk veien i serien igjen, en god sesong. Og med hard kamp av Vålerenga 2, så var det en god sesong. Å vinne serien med 2poeng er ikke stort, men dette tente optimistene igjen. Men denne gangen skulle det også bli vanskelig i kvaliken. Der hardt satsende Notodden ble motstander. Notodden med 10mill mer i budsjett, så skulle det vell ikke gå andre veier. På en liten bane på Notodden vant hjemmelaget med 6-0, klar margin. Tross godt oppmøte på hjemmekampen klarte ikke Mjøndalen å ta igjen forspranget. Og enda en gang skulle det gå skeis i kvaliken.

 

Året var 2005 mål forskjellen var +81 på 22 kamper. Og kun ett tap, det høres vell ut som opprykk dette? Men neida, det skulle bli en heidundrende sesong, og Stabæk2 var laget som skulle stå i veien. Denne sesongen var det ikke spørsmål om å vinne, heller med hvor mye. Folk gikk skuffa fra stadion fordi vi hadde jo ikke vunnet med mer enn 8-0! Denne sesongen viste at de brune hadde bygd ungt og bra, og ikke hadde noe i 3. divisjon å gjøre. Men når 2. lagene skal spille i seriesystemet, kan det gå slik. Og dette er noe undertegnede er en stor motstander av. Mjøndalens store spiller var Petar RnKovic, mange kjenner nok han som en slåsskjempe. Men det er ikke fakta, han er en rolig kar med enorme ferdigheter i boksen. Og her klarte jo ikke godset å holde fingrene fra fatet, og hentet han gratis fra Mjøndalen.

 

Opprykk på vei tilbake!

I 2006 skulle det endelig gå veien! Enda en sesong men ekstremt mange mål, kun ett tap. Med hele 102 scorte mål på 22 kamper, var det en fantastisk sesong. Men det alle fra Mjøndalen var redd for var kvaliken. Her har det gått dårlig før, og det kunne se skummelt ut en tur. I første kamp vant Mjøndalen 2-1 mange var litt redde for bortekampen med kun 1 mål ekstra. Og Elverum med et bortemål. Men en utrolig kald kveld på Braskereidfoss gress sto for tur, og dette skulle være kvelden da alle og enhver som har fulgt MIF fikk en liten tåre i øyekroken. Med en stor heiagjeng, med høylytt sang skulle dette ble en fest utenom det vanlige! Med første mål og bortemålet vi trengte, var det virkelig stor stemning blant Mjøndalens tilhengere. Men gleden varte ikke lenge, da Elverum utlignet kun minutter etterpå. Men Mjøndalen fortsatte å kjempe, men i når klokken var svært nære 90 min klarte Elverum å score. Og det var klart for ekstraomganger. Ekstraomgangene startet strålende for Mjøndalen, med 2-2 var Mjøndalen videre. Og Elverum måtte score to! Mjøndalen stormet banen, og det var vill jubel. Men det skulle bli mer spenning, Elverum satte inn 3-2 målet noen minutter før slutt. Og et formidabelt press ble satt på Mjøndalen. Men Elverum var aldri i nærheten av å score. Og Mjøndalen var klar for opprykk til 2. divisjon. Og det var storfest blant Mjøndalens spillere, tilskuere og trenere!

 

Nå er vi litt over halvveis i første sesong i 2. div. De brune har virkelig imponert, og ligger for øyeblikket på en 5. plass, kun 3poeng unna opprykk. Mjøndalen har virkelig vist god fotball, og bra spill på bortebane. Og det er ingen som ikke har trua på opprykk i år, selv om det diskuteres heftig om Mjøndalen har økonomi til å rykke opp. Målet er Adecco og ny stadion innen 2010, jubileumsåret. Dette er fullt mulig, og det kan fort skje i år. Mjøndalen fikk virkelig vist hva de er, da de spilte jevnt med Vålerenga i cupen. 1-0 etter 7min 2-0 etter 9min så var det fest på Nedre Eiker. Og det kan vell sies at Vålerenga og Klanen var i en form for sjokktilstand. Adrian Paul var nok den store profilen i den kampen, da han snurra rundt med Storbæk og Klanen synger ”Kjøp han Vål`enga, Kjøp han Vål`enga” så var det en stor kveld, for de brune. Men Vålerenga får sin etterlengta scoring like før pause. Og det da var det bare en vei, og det var seier til VIF, men de var aldri suverene. Noe av dette kan illustreres med at de gikk til corner flagget og dro ut tida. En stor kveld for alle brune, og en en liten smak på fremtida?

 

Håper jeg med denne artikkelen har vist noe av det Mjøndalen står for, og hvilken historie de har. For jeg har et inntrykk av at svært få vet hvem Mjøndalen egentlig er.

 

Ville legge ut denne her også, slik at så mange som mulig får vite hvem Mjøndalen er. Denne har jeg skrivi selv..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...